Les Capitals

Històricament cada país s'ha format molt lligat a la seva capital i en pren en certa forma el nom i els símbols històricament. Per exemple, el Principat de Catalunya es forma al voltant del Comtat de Barcelona, nom amb que es coneix Catalunya a molts llibres d'Història arreu del món. El Principat barreja amb la seva capital el sobirà (el comte de Barcelona és el príncep català), les ensenyes (la Creu de Sant Jordi és en origen un símbol de Barcelona que després passa al país, igual que les 4 barres són un símbol del comte que també passen al país).

A les Illes Balears i Pitïuses, que sempre havien estat lligades al Principat de Catalunya i enviaven representants a Corts a través d'aquest, quan ha estat separat (abans de la conquesta catalana) o durant l'independència de Jaume II (70 anys), ha pres el nom pel conjunt d'Illes de la seva ciutat principal, que a la vegada prenia el nom de l'illa principal: Ciutat de Mallorca. A aquesta també se la coneix com Palma per diferenciar-la de l'Illa, però s'entén que Ciutat de Mallorca és el nom original. Llurs símbols van passar primer a la bandera de l'Illa, i d'aquesta se'n va fer un derivat per l'autonomia espanyola. Si bé és evident que les banderes tradicionals porten una franja vertical, aquesta és la raó per la qual s'adapta l'original de Mallorca (illa) per al conjunt insular. El sentiment de conjunt insular és històricament minso, però políticament necessari, i per tant, davant la disjuntiva de símbols, s'adopta la bandera del Regne de Mallorca per al conjunt d'illes, entenent que justament el Regne anava vinculat a la capital, i que és més senzill crear un nou emblema per a la illa que no per al país, ja que tot país català s'ha articulat i deriva de llur capital, i inventar nous símbols per als països, com feu l'autonomia espanyola balear, és més problemàtic que fer-ho per als territoris menors.

Una cosa similar passa al País Valencià, derivat lògicament del Regne de València, que a la vegada és un regne que com llur nom indica deriva de la seva capital, la Ciutat de València, on de nou com a Mallorca cal dir ciutat per distingir del país. Per aquest motiu, la bandera de la ciutat i la del regne eren la mateixa. La quatriarrada nua, que sovint d'identifica per molts sectors amb l'autèntica del regne, és de fet la nacional, la comuna a tots els països, encara que durant molt temps sigui usada per Catalunya com a privativa. Seguint la mateixa lògica, si la bandera privativa de la ciutat és també la del regne, que el regne es quedi amb la bandera i la ciutat n'adopti una altra (que segueixi l'estètica de la de les altres capitals) per evitar duplicitats i fer més fàcil la distinció simbològica, d'igual manera que el Principat de Catalunya adopta com a privativa la bandera amb la Creu de Sant Jordi, molt preuada per tots els catalans però d'origen també barceloní. La senyera amb l'escut de Jaume I al mig, és apart d'anacrònica (és totalment nova), poc respectuosa amb l'antic escut del Regne de València, que és el que des d'aquesta web pensem que hauria de ser l'oficial, ja que va ser usat molts segles i tenia una similitud estètica amb les dels altres països catalans contemporanis. L'escut de Jaume I, molt assimilat pels valencians arrel de l'ús en la seva autonomia espanyola, passaria a ser l'escut del govern de la Generalitat Valenciana.

Les banderes i escuts de les capitals són aquests: